اهمال‌ کاری

مقدمه

تصور کنید در شرف تمام کردن دوران دانشگاه هستید. پروژه به شما محول شده است و سه ماه برای آن زمان دارید. طبق برنامه‌ریزی خودتان کافی است ماه اول روزی نیم ساعت، ماه دوم یک ساعت و ماه سوم روزی دو ساعت برای تکمیل این پروژه وقت بگذارید.

برنامه ساده و راحتی است. آن را انجام می‌دهید و در پروژه آخرترم سربلند بیرون می‌آیید. از طرف دانشگاه تقدیرنامه دریافت می‌کنید و احتمالاً پروژه شما برای مسابقات استانی و کشوری معرفی می‌شود.

ولی این اتفاق نمی‌افتد. در ماه اول با خود میگویید که هنوز وقت هست، به کارهای دیگر مشغول می‌شوید و پروژه را به روزهای آینده موکول می‌کنید.

ماه دوم نیز به همان ترتیب می‌گذرد و ناگهان به خود می‌آیید و متوجه می‌شوید که تنها سه روز به موعد تحویل پروژه باقی مانده است. شمایی که تا به امروز هیچ کاری در مورد پروژه انجام نداده‌اید، دو روز تمام روی پروژه کار می‌کنید و در نهایت پروژه ای را تحویل می‌دهید که به احتمال زیاد کیفیت پایینی دارد.

ولی چرا این اتفاق می‌افتد؟ این اتفاق همان اهمال کاری یا procrastination است. اهمال کاری یعنی کاری که مهم است را انجام نمی‌دهیم و به کارهای بیهوده می‌پردازیم.

تعریف اهمال کاری

همانطور که گفتیم اهمال کاری یعنی اینکه کاری را که باید انجام بدهیم را انجام نمی‌دهیم. از زیر آن در می‌رویم و به کار دیگری مشغول می‌شویم. تفاوتی ندارد کار جایگزین چیست. در هر صورت اهمال کاری همیشه آسیب رسان است.

در مثال تحویل پروژه دیدیم که در نهایت نزدیک شدن به موعد تحویل پروژه باعث شد اهمال کاری را کنار گذاشته و کار را تمام کنید. در این مثال چیزی داشتیم به نام «ددلاین» که به معنی «آخرین مهلت برای انجام کار» است. خب در مورد مثال اول ما ددلاین داشتیم.

اکنون به این موضوع فکر کنید که در مورد کارهایی که مهلت انجام ندارند چه اتفاقی می‌افتد. تصور کنید برای پروژه دانشگاه استادتان ددلاین مشخص نکرده باشد. احتمالاً چند سال از تاریخ باز شدن پروژه گذشته و شما حتی یک خط توضیحات نیز ننوشته‌اید.

پس همانطور که دقت کردید کارهایی که ددلاین دارند را میتوان به هر طریقی انجام داد ولی بسیاری از کارها هستند که چون مهلتی برای آن‌ها تنظیم نشده است تا ابد ادامه پیدا می‌کنند.

در بخش بعد به سخنرانی تیم اوربان در تدتالک نگاهی می‌اندازیم.

سخنرانی جالب تیم اوربان در مورد اهمال کاری

همینطور که مشاهده کردید تیم اوربان تعریف جالبی از اهمال کاری را ارائه می‌دهد. تمام دقت ما باید به آن میمون لذت آنی باشد. در کارهایی که ددلاین وجود ندارد فعال بودن این میمون ما را از تمام کردن کارهایمان دور می‌کند.

چیزی که در نهایت به سرگشتگی و احساس شکست منتهی می‌شود.

اهمال کاری و مقاومت درونی

اهمال کاری یکی از مدل‌های مقاومت ذهن است؛ مقاومتی که ذهن در برابر تجربه‌های جدید می‌گیرد. در کل مغز در مورد پدیده‌های جدید، ناشناخته یا پدیده‌هایی که فکر می‌کند می‌تواند حیات ما را به خطر بیاندازد، مقاومت می‌کند و از راه‌های مختلفی سعی می‌کند ما از انجام آن‌ها دور کند.

یکی از روش‌های معمول مغز برای جلوگیری از کارکردن ما به این شکل است که ما را متقاعد می‌کند که کاری را که میخواهیم انجام دهیم زیاد مهم نیست یا اینکه همیشه برای آن وقت هست و اکنون میتوانیم به کاری مشغول شویم که لذت بیشتری داشته باشد؛ مانند جستجو در اینترنت و دیدن ویدیوهای خنده‌دار.

ولی روی سیاه این اتفاق اینجا است که قسمت منطقی مغزمان همیشه در آزار و اذیتی طولانی مدت قرار خواهد داشت. اینکه همیشه به این فکر می‌کنیم که کاری را که باید انجام نداده‌ایم و به جای آن به خوشگذرانی و کارهایی دیگر مشغول بوده‌ایم در نهایت میتواند تضعیف کننده روحیه ما باشد.

جالب اینجاست که همین تضعیف روحیه و کاهش امیدواری کار مقاومت درونی را ساده‌تر می‌کند.

اهمال کاری و کارهای بیهوده

شاید هنگامی که در مورد اهمال کاری صحبت می‌کنیم با خود فکر کنید که این عمل تنها هنگامی اتفاق می‌افتد که زمان ما صرف کارهای بیهوده می‌شود. ولی حقیقت چیز دیگریست.

هرکاری که باعث شود ما وظیفه خودمان را انجام ندهیم بی‌شک اهمال کاری است. برای مثال اگر قرار است فردا یک مقاله مهم را تحویل دهید یا باید برای یک سخنرانی آماده شوید، اگر بنشینید و کتاب‌های توسعه فردی بخوانید، خود نوعی اهمال کاری است.

باید در این مواقع هوشیار بود، کتاب‌ خواندن فعالیتی مفید و بجایی است ولی نه در مواقعی که انجام کارهای ضروری را پشت گوش بیاندازیم. در این مورد یک پادکست کوتاه آماده کرده‌ام که با هم گوش کنیم.

نتیجه‌گیری

همانطور که گفتیم اهمال کاری یعنی اینکه کار دیگری را به جای وظیفه اصلیمان انجام دهیم.

در این مقاله در مورد اهمال کاری با وجود ددلاین یا بدون آن نیز صحبت کردیم و گفته شد که ددلاین میتواند موضوع را کاملاً تحت تأثیر قرار دهد.

همچنین روش‌هایی برای غلبه بر اهمال کاری وجود دارد که در مقاله های آینده در مورد آن صحبت خواهیم کرد.

صرف نظر از اینکه چه کاری انجام می‌دهید و چه بهانه‌هایی برای اهمال کاری دارید. گاهی بعضی روزها را برای اهمال کاری در نظر بگیرید و به خودتان استراحت بدهید.

اکنون نوبت شماست در بخش نظرات بگویید در چه مواقعی بیشتر اهمال کاری می‌کنید. و احساس شما در این رابطه چیست.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *