مقدمه
چگونه نویسنده شویم؟ آیا نویسندگی یک استعداد ذاتی است یا میتوان آن را آموخت.
تصور میکنم که تو نیز میخواهی نویسنده شوی. آرزوی سالیان دور دوران کودکیات بوده است. از آن هنگامی که کتابهای نوجوانان را میخواندی همیشه دلت میخواسته که کتابی از خودت داشته باشی و اسم تو روی آن باشد و در کتابفروشی ها برای عموم موجود باشد.
اما به دلیلی افسانههایی هیچگاه بطور جدی به آن توجه نکرده بودی. افسانههایی مانند اینکه نویسندگان همیشه در فقر هستند یا پولی از نویسندگی به دست نمیآید. یا برای نویسنده شدن باید جامعهگریز و هنجارشکن باشید. شاید تاکنون برای رسیدن به آرزوی دیرینه خود قدمی برنداشتهاید.
اکنون زمان آن است که با هم به دنیای نویسندگی گام بگذاریم و در مورد افسانههای رایج باهم گفتگو کنیم. در این پست باهم یاد میگیریم چطور میتوانیم نویسنده شویم. چطور میتوانیم با نویسندگی پول به دست بیاوریم. پس با ما همراه باشید.
برای رسیدن به جواب این سؤالات با ما همراه باشید. میخواهیم در این مقاله در مورد افسانههای که وجود دارد و حقیقت موجود در این مورد باهم صحبت کنیم. سپس به سراغ راههای کسب درآمد از نویسندگی خواهیم رفت.
قسمت اول: نویسنده کیست
شاید همانند بسیاری فکر کنید نویسنده فقط اشخاصی هستند که کتاب چاپ میکنند. ولی نویسندگان طیف بسیار وسیعتری را در بر میگیرند. چیزی که تاکنون مشخص است اینکه جواب سوال «نویسنده کیست؟» جواب سرراست و ثابتی ندارد. و هرکس بنابر نگاه خود به هنر و نویسندگی به این سوال پاسخ داده است.
طبق تعریف پرویز ناتل خانلری:
نویسنده کسی را گویند که کارش این است، یعنی معانی و مطالبی در ذهن دارد که از آن سود یا لذتی عام برای خوانندگان حاصل میشود و آن معانی را به طریقی مینویسد که همه به خواندن نوشتهٔ او رغبت میکنند و از آن لذت یا سود میبرند.
پرویز ناتل خانلری
در هر صورت نویسندگان انواع مختلفی دارد. از نویسندگانی که اثار خود را در فضای مجازی منتشر میکنند به نام نویسندگان آنلاین نام میبرند. نویسندگانی که فقط در حوزههای ادبی و هنری و داستان فعالیت دارند را با نام نویسندگان خلاق میشناسند. همینطور وبلاگ نویسان نیز جزو نویسندگان دستهبندی میشوند. و حتی تولیدکنندگان محتوا و نویسندگان متنهای تبلیغاتی نیز به نوعی نویسنده به حساب میآیند.
اکنون که تا حدودی متوجه شدیم نویسنده کیست. وقت آن است که به سراغ افسانههای موجود درباره نویسندگی برویم. تا بفهمیم چگونه نویسنده شویم.
نویسندگی و فقر
شاید تا سالها قبل این حرف درست بود که نویسندگان در فقر زندگی میکنند و درآمد آنچنانی ندارند و در فقر و تنگدستی روزگار میگذرانند. ولی با ظهور اینترنت شرایط به کلی تغییر کرده است.
اگر دوست دارید با نویسندگی پولدار شوید یا برای شما سوال است که آیا واقعا همچین چیزی امکانپذیر است این مقاله را بخوانید.
با گسترش اینترنت نیاز هرچه بیشتر به نویسندگان بیشتر احساس میشود. یکی از کارهایی که بازار بسیار خوبی دارد نویسندگی آنلاین و تولید محتوا است. نویسنده آنلاین کسی است که برای کسب و کارهای مختلف یا حتی برای اشخاص مختلفی با هدف جذب مخاطب و ایجاد یک رابطه سالم گام برمیدارد. محتواهای مختلفی تولید میکند.
یک تولید کننده محتوا میتواند ویدیو، پادکست و متن تولید کند. ولی فقط به تولیدکنندگان محتواهای متنی نویسنده آنلاین میگویند. و همچنین کسانی هستند که داستان مینویسند ولی بازهم تمرکز آنها بر روی فضای آنلاین است. آنها نیز جز نویسندگان آنلاین محسوب میشوند.
به هر حال محتوا به عنوان ابزاری برای جذب مخاطب عمل میکند که بسیاری از کسب و کارها به آن نیاز دارند. و گاهی نیاز دارند که به صورت روزانه محتوا تولید شود. مشخص است که در چنین شرایطی به شدت به وجود نویسندگان زبردست و ماهر نیاز پیدا میکنند. پس میتواند موقعیتهای شغلی بسیار خوبی برای نویسندگان فراهم کند.
محتوا چیست
بیایید یک تعریف ساده برای آن در نظر بگیریم هر چیزی که در بستر اینترنت ارائه میشود محتواست. همین مقالهای که در حال خواندن آن هستید محتوا است.
ویدیویی که در اینستاگرام تماشا میکنید یا موسیقی که در ساندکلاد پخش میشود، نیز محتوا محسوب میشود. هر چیزی در فضای اینترنت که اطلاعاتی در اختبار مخاطب قرار میدهد فارغ از نوع آن (صوتی تصویری متنی و ..) یا کیفیت آن، محتوا محسوب میشود.
نویسندگی انلاین یا افلاین
مهم نیست شما نوشتهها تولیدی خودتان را در چه فضایی انتشار میدهید. چه بصورت کتاب چاپ میکنید یا بصورت انلاین در وبسایتتان قرار میدهید زندگی و آینده یک نویسنده با فضای انلاین گره خورده است.
اینترنت به عنوان بستری فوقالعاده برای ارائه آثار و انشار نوشتههای شماست پس آن را جدی بگیرید.
کلاس برویم یا خودمان بخوانیم
در این مورد بین بسیاری اختلاف نظر وجود دارد ولی بهترین راه حل این است که حداقل برای شروع کار و یادگیری مهارت های پایه به یک مربی مراجعه کنید تا بتوانید از کمکهای او بهتره ببرید.
در کتاب اوج اسرار علم نوین تبحر آمده است که افرادی که میخواهند به بهترین در دنیا تبدیل شوند باید حداقل دو مربی داشته باشند. در این کتاب در مورد اهمیت داشتن مربی صحبت شده است. در این مقاله در این مورد صحبت شده است.
به علاوه مهمتر از هر چیزی مهم است که بدانیم میخواهیم به کدام سمت گام برداریم. داشتن مربی در ابتدای راه میتواند به ما در انتخاب شاخه تخصصی کمک کند. به این ترتیب زمان کمتری را برای انتخاب راه صرف خواهیم کرد.
آیا من هم میتوانم نویسنده باشم؟
گاهی افرادی فکر میکنند که نویسندگان افرادی عجیبی هستند با تواناییهایی ذاتی که از روزی که متولد شدهاند این استعداد همراه با آنها بوده است.اما بیایدی به این گفته رابرت بنچلی گوش دهیم
پانزده سال طول کشید تا بفهمم استعداد نوشتن ندارم، اما دیگر نتوانستم این کار را رها کنم چون بیش از حد معروف شده بودم
رابرت بنچلی
طبق همین گفته رابرت بنچلی میتوان فهمید که هرکسی میتواند بنویسد. در نوشتن استعداد جایی ندارد. شاید هم جا داشته باشد. ولی چیزی که مسلم است این است که سختکوشی و تلاش اهمیت بیشتری دارد و استعداد داشتن یا نداشتن کافی نیست.
هر مهارتی را میتوان آموخت و هنر نویسندگی نیز با نوعی مهارت است که قابل آموختن است. پس اکنون که میدانید استعداد نوشتن را دارید. چرا همین امروز دست به کار نشوید و درون عالم نویسندگی شیرجه نزنید؟ میتوانید برای یادگیری آسان و سریع نویسندگی این آموزش را دنبال کنید.
پس واقعیت این است که همه میتوانند نویسنده شوند و اهمیتی ندارد که آیا استعداد دارید یا خیر. فقط کافی است به اندازه کافی نوشتن را دوست داشته باشید. و به این مساله هم توجه داشته باشید که نویسنده شدن کار آسانی نیست و با یک سال – دو سال نمیشود به این مهم دست پیدا کرد. و نیاز به سالها عرق ریختن و تمرین کردن دارد. پس برای تبدیل شدن به یک نویسنده حرفهای شدن عجله نکنید و مراحل را کامل و با آرامش سپری کنید.
خشت اول مهمترین مسئله است
خب فرض میکنیم تصمیم گرفتهاید که نوشتن را آغاز کنید. مهمترین بخش کار شروع آن است. هنگامی که تصمیم بگیرید نویسندگی را آغاز کنید اولین قدمهای شما مهمترین هستند.
احتمالا همانطور که خودتان میدانید، اگر قدمهای اولیه را با قدرت بردارید در آینده با مشکلات کمتری روبرو خواهید شد. فردی را در نظر بگیرید که در مراحل ابتدایی کار ضعف دارد و آنها را درست نمیتواند انجام دهد. این فرد در نهایت پس از طی کردن مراحل بیشتر و روبرو شدن با تکنیکهای پیچیدهتر دچار مشکلات زیادی خواهد شد.
مثلا برای یک نقاش در شروع کار بیشتر از اینکه آشنایی با تکنیکهای مرتبط و سبکهای کاری برای او مهم باشد، باید بر روی طرز گرفتن قلم و طراحی خطهای ساده کار کند. برای نویسنده شدن هم همین مساله مطرح است. شما باید اول بتوانید خوب بنویسید. قلم روانی داشته باشید تا در مرحله بعد به سراغ سبک شناسی و موضوعات پیچیدهتر بروید. پس برای رسیدن به مراحل پیشرفتهتر اصلا عجله نکنید. این کار به شدت زمانبر خواهد بود.
چرا مدرس نیاز داریم؟
خوب من اینجا از فرصت استفاده کرده و به شما توصیه میکنم که کار خود را با یک مدرس تراز اول شروع کنید. درست است که هیچکس نمیتواند هنر را به شما یاد بدهد. ولی یک مدرس خوب میتواند به شما کمک کند که هنرتان را پیدا کنید. این کار چند فایده مهم دارد. اول اینکه یک مدرس خوب میتواند به شما کمک کند که بفهمید از این کار لذت میبرید یا نه. داشتن یک مدرس خوب به این معنی است که شما خواهید فهمید این کار را دوست دارید یا خیر.
از طرف دیگر همچین فردی میتواند طریقه راه رفتن را به شما بیاموزد. شاید پس از آن بتوانید بر روی پاهای خود ادامه دهید. یک مدرس خوب میتواند شما را بسیار جلو بیاندازد. شما را از تلاشهای بیهوده منع کرده و دقیقا به سمتی که هدف شماست هدایت کند.
توصیه میکنم برای آموزش خود از صرف هزینه زیاد نترسید. اگر مشکل مالی ندارید و میتوانید هزینههای آن را متقبل شوید. بهترین کار گذراندن دورههای آموزشی نزد مدرسین تراز اول است. همچنین در شروع کار شاید تمرینهایی وجود داشته باشند که در نگاه اول به نظر مفید نیایند و شاید به نظر مرتبط با نویسندگی نباشند. ولی همانطور که چخوف میگوید «اگر میخواهید روی هنرتان کار کنید روی زندگیتان کار کنید». پس اگر میخواهید هنرمند خوب و شاخصی باشید نیاز است که زندگی خوبی هم داشته باشید.
اگر میخواهید روی هنرتان کار کنید، روی زندگیتان کار کنید
آنتوان چخوف – نویسنده روسی
شروع نویسندگی
ممنونم که تا اینجای کار همراه ما بودید. در این مرحله میخواهیم در مسیر هیجانانگیز نویسندگی گام برداریم. سوال اصلی اینجاست که از کجا باید شروع کنیم؟
نویسندگی از چهار بخش کلی تشکیل شده است. یعنی هر نویسنده نیاز دارد که در تمام این چهار بخش فعالیت روزانه داشته باشد تا پیشرفت کند.
ما در این بخش در مورد هر چهار تا موضوع صحبت خواهیم کرد. آنها را بررسی کرده و توضیح میدهیم که چگونه میتوان در هر بخش بهتر و موثرتر ظاهر شد. پس با ما همراه باشید.
بخش اول: خواندن
یکی از مهمترین و اساسیترین کارهایی که هنگام ورود به هر رشته و تخصصی نیاز است. مطالعه و بررسی کردن کارهای بزرگان آن رشته است. تفاوتی ندارد این رشته هنری باشد یا مهندسی، در هر صورت باید بهترین محصولات در شاخهای که فعالیت میکنید را بشناسید.
مقاله مرتبط: مقاله چگونه حرفهای بخوانیم
برای یک نویسنده خواندن آثار بزرگان لازم است و نیاز است که خواندن را جزو برنامه روزانه خودتان قرار دهید. اما چگونه میتوان این آثار را عمیقتر خواند. خب چند نکته اساسی در این میان میتواند به ما کمک کند که موثرتر و بهتر مطالعه داشته باشیم.
متنوع بخوانید
اولین نکته این است که سعی کنید متنوع بخوانید. تنوع در آثار مختلف و در سبکهای مختلف را درنظر داشته باشید. مثلا اگر میخواهید به یک نویسنده رمان تبدیل شوید، بهتر است شعر، داستان کوتاه و مقالات را هم هر از گاهی بخوانید. این کار باعث میشود مطالعه شما یکنواخت نشود و با جنبههای مختلف ادبیات نیز آشنا شوید و آنها را هم درک کنید.
تکراری بخوانید
شاید این تیتر به نظر برخلاف تیتر قبلی به نظر بیاید ولی اینطور نیست. برای کسی که هدف نویسنده شدن در سر دارد بهتر است آثار شاخص را چندین و چند بار بخواند. برای مثال همیشه گفته شده که شما در دفعات دوم و سوم خواندن است که متوجه جنبههای مختلف و پنهان در داستانها و مقالات میشوید. برای مطالعه بیشتر میتوانید این مقاله را بخوانید.
رونویسی کنید
در نگاه اول به نظر میرسد که رونویسی کردن باید در بخش نوشتن گنجانده شود. ولی اینطور نیست. ما با رونویسی کردن از آثار بزرگان است که آن را بهتر درک میکنیم. برای این کار کافی است نوشته را جلوی خود بگذارید و از روی آن رونویسی کنید. این کار اثرات معجزه آسایی دارد. درک شما از نوشته افزایش پیدا میکند و آن را بهتر میفهمید.
این نوشته به زودی تکمیل می شود